
Een klant mag een debiteur zijn, maar geen profiteur…
Een klant mag een debiteur zijn, maar geen profiteur…
Deze uitspraak gebruik ik in opleidingen debiteurenbeheer vaak om het verschil aan te tonen tussen klanten die financiële moeilijkheden hebben en klanten die moedwillig zijn.
De laatste weken is dit gezegde ook al een aantal keer door mijn gedachten geschoten. Sommige klanten hebben het nu heel moeilijk, grote energieverbruikers, startups, groeibedrijven, kleine zelfstandigen, mensen op tijdelijke werkloosheid,… alle begrip daarvoor. In onderling overleg worden er aangepaste afspraken gemaakt: uitstel of afbetaalplannen. Het kan allemaal, in onderling overleg. Er zijn diverse mogelijkheden om samen de crisis te overleven. Nu een debiteur en straks terug een trouwe klant.
Hoe ga je daar nu mee om?
Ken uw klanten. Weet met wie je zaken doet. Consulteer ‘crowd, user en expert bronnen’. Hopelijk is dit ook preventief, voor de verkoop, gebeurd. Is dit niet het geval dan is een creditcheck zeker onontbeerlijk vanaf vervaldag
Crowd : zoek op internet naar info: website, artikelen in de pers, …
User: klantendata: contactgegevens: is de klant al meerdere keren van adres gewijzigd? Betaalt hij correct? Betaalt hij consequent na een ( eerste, laatste) aanmaning? Is hij al lang klant?...
Expert: handelsrapporten: consulteer een provider. Koop een rapport. Indien er geen budgetten zijn, controleer via KBO public search de jaarrekening en statuten.
Zijn er negatieve signalen, neem dan snel actie ter opvolging. Geef het dossier tijdig door aan uw externe partner om de druk te verhogen.
Laten we solidariteit uitstralen én vragen
Wanneer een klant uitstel van betaling vraagt omwille van liquiditeitstekorten dan is dit tegengesteld aan het begrip ‘ solidariteit’ het is dan eerder ‘ eigen belang eerst’ . Solidariteit vragen en egoïsme tonen.
Accepteer dit dan ook niet zomaar. Neem (telefonisch) contact met de klant, bel, empathisch en toch strikt. Probeer zo een concrete afspraak te maken, liefst op korte termijn, eventueel via een afbetalingsplan waarbij de eerste betaling binnen de week uitgevoerd wordt. . De leveranciers die dit niet doen, zullen ongetwijfeld nog lang op hun geld kunnen wachten.
Echte solidariteit blijft belangrijk
Echte solidariteit blijft belangrijk: de sterken moeten de zwakken helpen. Laat ons hopen dat bedrijven ( en particulieren) die uitstel nodig hebben dit durven blijven vragen aan elke individuele leverancier, liefst op een individuele manier in plaats van via een standaard brief/mail. Zo kunnen debiteuren later terug klanten worden.
Laat ons ook hopen dat ‘profiteurs’ heel snel gaan inzien dat dit niet de periode is om moedwillig betalingen achter te houden. Dat de crisis niet misbruikt mag worden als argument om niet te betalen
Nu iedereen nood heeft aan correcte betalingen, zijn de profiteurs, de klanten die we nadien niet zullen missen.