Pexels nappy 3360204
Blog

Vakantie & Betalingen

Deze week heb ik verschillende mails gekregen in verschillende talen van verschillende klanten maar allemaal met dezelfde inhoud.

Ik laat u graag ‘meegenieten’

Bonjour Madame,

Les factures échues n’ont pas encore été réglées car nous étions en vacances durant le mois de juillet.

Nous avons repris seulement nos activités ce lundi 01 août.

Nous vous demandons donc, exceptionnellement, de faire preuve d’un peu de patience pour nous laisser le temps de régulariser la situation.

Nous espérons pouvoir effectuer le paiement de vos 3 factures d’ici le début de la semaine prochaine.

Merci pour votre compréhension.

Wat doe je hier nu mee? Er zijn een aantal zaken die me storen

  • Uw facturen die zijn niet geregeld omdat we in juli met vakantie waren. Voor mij is vakantie geen reden om niet te betalen. Het is een excuus en geen argument. Het is perfect mogelijk om betalingen klaar te zetten en systemen te ontwikkelen zodat betalingen tijdig kunnen vertrekken. Het uitgangspunt: goodwill
  • Wij vragen u ‘ uitzonderlijk’ ‘ een beetje’ geduld te hebben is wel erg cynisch want de facturen voor deze specifieke klant zijn al meer dan 30 dagen overdue.
  • We ‘hopen’ te ‘ kunnen’ regulariseren is geen concreet engagement. Het is vaag en een intentieverklaring, geen belofte.
  • Dank u voor uw begrip. Beste klant, het is niet nodig te bedanken want voor de inhoud van deze mail heb ik geen begrip. Vertrekken van het idee dat ik als leverancier uw ‘verhaal’ accepteer is zeer pedant. Spijtig genoeg, rest er mij geen alternatief

Lessons learned:

Les excuses sont faites pour s’en servir. Alles kan gebruikt worden om niet te moeten betalen. Sta dit niet toe.

Controleer in uw bestand welke klanten een collectieve sluiting hebben en anticipeer daarop. Stuur proactief een rekeninguittreksel of nog beter: bel de debiteur vooraf.

Maak concrete afspraken over correcte betaling, doe dit op een commerciële klantvriendelijke manier. Zwaai niet met het vingertje maar stimuleer en motiveer. Gebruik hiervoor de nudging- techniek.

Belangrijk: Niet alleen in de zomer is er een collectieve sluiting. Ook tijdens het eindejaar misbruikt men de vakantie graag om niet te betalen. En zo denkt u nu aan Kerstmis terwijl het buiten meer dan 30 graden is 😊

Par
Marleen Miechielsen
Partager