Pexels mati mango 4893864
Blog

Eigenlijk gebruiken we te veel eigenlijk

Mijn opinie: Eigenlijk

Ik ben het beu. Is het beroepsmisvorming of gewoon een gevolg van wat ik constant hoor? Ik weet het niet maar ik herhaal: ik ben het beu.

Vanmorgen reed ik naar een afspraak. Op de radio waren er diverse interviews. Boeiende topics, alleen was mijn aandacht snel afgeleid want ik struikelde over het gebruik van het woord eigenlijk. Een auteur van een kinderboek, een volksvertegenwoordiger, een sportman én de presentatrice: alle 4 waren ze in hetzelfde bedje ziek.

Waarom eigenlijk gebruiken mensen eigenlijk zo veel eigenlijk? Hoe komt het eigenlijk dat eigenlijk zoveel binnendringt in onze taal eigenlijk? Beseffen mensen eigenlijk wel wat het verkeerd gebruiken van eigenlijk doet met hun boodschap eigenlijk?

Het antwoord op de eerste twee vragen ken ik niet. Het antwoord op de derde is zeker: neen mensen beseffen het niet.

Voor eens en voor altijd: eigenlijk is een twijfelwoord en verzwakt je boodschap. ‘Eigenlijk heb je gelijk’ (maar toch ga ik het niet accepteren). ‘Eigenlijk kan ik dat niet toestaan’ (maar nu doe ik het toch).

Wanneer ‘eigenlijk’ ondoordacht gebruikt wordt, leidt het vaak tot discussies. Dikwijls volgt ‘maar’. Iedereen die mij kent, weet dat ik er allergisch voor ben want mijn credo is: everything before the but is bullshit;

Waarom je mening in twijfel trekken? Waarom niet ongezouten, vrank en vrij je visie geven?

Is dit eigen aan de Vlaamse cultuur?

Het is frappant: de Vlaming die net als de Nederlander Nederlands spreekt gebruikt veel meer twijfelwoorden. De modale Nederlander praat en geeft ongezouten zijn mening. De Vlaming wil niemand bruuskeren en verpakt zijn boodschap. Hij wil bescheiden overkomen maar door de manier waarop hij zaken formuleert komt hij vooral twijfelend over Dit alles zorgt ervoor dat de Nederlander veel prominenter aanwezig is en de Vlaming eerder onzichtbaar blijft.

En zo wordt dit artikel een betoog voor assertiviteit. Om op een respectvolle manier voor je mening op te komen. Wees niet onderdanig of sub assertief. Het maakt niet uit of je gesprekspartner hiërarchisch boven je staat of op hetzelfde niveau, of het een zakenpartner betreft of een privé relatie. Geef je mening en grenzen eerlijk en respectvol.

Wat wil je accepteren? Wat wil je tolereren? Wat wil je bereiken? Je bewaakt en communiceert waar de grenzen van jouw grenzen liggen. Zo creëer je een duidelijk kader voor de andere. Dit is geen pleidooi voor stugheid of rigiditeit. Wel een voor het duidelijk aangeven van wat kan en wat niet kan, zonder twijfel. Wanneer blijkt dat je visie toch niet de juiste is, dan pas je je aan en toon je flexibiliteit. Je start is zeker en zelfbewust, zonder oneigenlijk gebruik van eigenlijk.

Door zeker te communiceren ga je respect verwerven en je doel beter bereiken. Je komt zekerder over en tegelijkertijd rationeler en minder emotioneel.

‘Heb je eigenlijk wel tijd voor mij? Ik zou eigenlijk wel graag weten of… Ik vind dat eigenlijk niet fijn’

Ook al is het niet zo bedoeld, deze uitspraken komen vaak provocerend over.

Vergeet niet dat je communiceert om een boodschap over te brengen. De inhoud van wat je zegt wordt mee bepaald door de vorm die je gebruikt. Een mooi verhaal moet goed verpakt zijn: zonder overbodige of belemmerende elementen. Het moet sterk zijn en sterk klinken.

Inhoud versus woordkeuze

Laat één ding duidelijk zijn, uiteraard moet je verhaal kloppen. Toch geldt dat wanneer je impact wil maken de vorm een belangrijke rol speelt. Door het gebruik van eigenlijk en andere zogenaamde ‘twijfelwoorden’ ontkracht je je verhaal, dat is zonde! En een gemiste kans.

Daarom deze tips voor een krachtige en effectieve woordkeuze:

  • Vermijd twijfelwoorden;
  • Leer stopwoorden af, zeker als het twijfelwoorden zijn;
  • Vermijd verkleinwoorden;
  • Wees positief;
  • Spreek in de tegenwoordige tijd;
  • Vermijd jargon;
  • Wees concreet en duidelijk.

Conclusie:

‘Eigenlijk’ is een woord met een betekenis. Wanneer het nodig is om dit te gebruiken doe het dan heel bewust. Vermijd dat het binnenglipt in je taal. En doe jezelf, je omgeving en ook mij een groot plezier.😊

Geschreven door
Marleen Miechielsen
Delen